Monday, March 31, 2008

Tribute to the Knitters from Finland

I min bloggvärld ligger de finska stickbloggarna högt i kurs. Inte bara tekniskt sett eller hur de presenterar sina alster utan också för de fantastiska färgkombinationerna och unika designen. Jag har själv ingen koppling alls till grannlandet och förstår nada av de icke-engelskspråkiga bloggarna men är fullt nöjd med att titta på bilderna.


Samma gamla strumpor men tillsammans... Jag är nöjd med att använda mig av ett tema i färgskalan. Lite som de där bröllopsplanerarna, de har också tema som styrredskap.

Friday, March 28, 2008

Ströjobb

Idag har jag delvis lämnat en jobbig hemtenta med copyrightfrågor och annat spörsmål bakom mig. Under en period har jag mest kunnat fokusera på ämnesområdet de stunder då jag inte ägnar mig åt yrkesarbete, tvätteri och lustläsning. Stickning har gått på halvfart utan någon egentlig riktning. Resultatet blev ett par strumpor i restgarn Fabel, enfärgat och karamelliserat.Lät mig inspireras av Monkey vid häl och tå, kan ju inte släppa graftingen som gör sig så bra på strumpor. Kanske skulle jag valt en annan typ av häl, så här i efterhand, men denna fungerar bra den också. Jag är ju dunderförtjust i självrandande garn som randas med enfärgat garn, effekten blir jättebra. Strumporna är korta i skaftet, medvetet, för att få restgarnet att räcka till.


Eftersom jag gärna vill vara en boknörd så gjorde jag ju givetvis testet:

Barnens bokklubb är vi med i, en kanonbra klubb med ett riktigt bra urval.

Tuesday, March 18, 2008

Play Dough

Charmen med småbarn är inte bara att man älskar dem, man får också möjlighet att återuppleva sin egen barndoms höjdpunkter. Tex att ägna en eftermiddag vid köksbordet och en massa lera framför sig. Nu heter det inte trolldeg längre och har inte heller bleka karamellfärgfärgade pastellkulörer. Nu heter det Play Dough eller något likanande och har bjärta kulörer som får en direkt att tänka på smågodis.


Monday, March 17, 2008

UFO

För länge sedan var det här:
tänkta att bli det här.
Suck, vad hände på vägen? Garnet som är så underbart härligt tweedigt...
Jag funderar på att repa upp det hela och kanske fundera över om jag verkligen ska ge mig på att sy i stickat. Kanske är det så att jag är dömd till att alltid rundsticka....

Friday, March 14, 2008

Evening Stockings for a Young Lady

Nu är det ljust.
Jag har i stort sett följt mönstret till Evening Stockings for a Young Lady från Knitting Vintage Socks av Nancy Bush. Lagt till några rader med mönsterrapport och minskat på längden resår. En miss jag gjort är att inte lägga upp på dubbelt garn, det hade säkert stadgat upp resårkanten lite. Jag ser också i efterhand att jag borde förkortat hälen lite, nu blir det lite knöligt. Men snygga strumpor och garnet Fabel från Garnstudio passade perfekt för ändamålet.Wednesday, March 12, 2008

Kommentar

Måste ju bara slänga in några kommentarer om nya Knitty. Bra nummer tycker jag helt enkelt. Kan tänka mig både Honeycomb, Lace Ribbon, Marjorie och Brighton

Söker forfarande efter det ultimata garnet till Cobblestone men också efter modet att beställa oversea då jag till naturen är en gniden typ som helst handlar på lokal rea...
Igår kväll satt jag länge och sökte runt. Bla på Ravelry som så smidigt kunde lägga upp en presentation på de vanligaste garnkvaliteterna som används vid detta mönster. Att man inte blir totalt beroende av denna fantastiska Ravelry övergår mitt förstånd.

Evening Stockings for a Young Lady (jag då alltså) är klara och används flitigt. Vi måste bara vänta in en strimma dagsljus för publicering.

Bild på senaste inköpen får illustrera dagens inlägg.
Fitted Knits har en himla massa tjusiga, lite damiga, mönster. Jag vet inte riktigt om jag skulle kunna känna mig bekväm i något av dem.
Det skulle i så fall vara Back-to-School U-Neck-Vest eller Cozy V-Neck Pullover with Deep Ribbing
Traditional Scandinavian Knitting är mest ett impulsköp då jag, trots min humanistiska livsåskådning, älskar (och jag menar verkligen älskar) grafiska mönster och diagram. Och det får man mycket av i denna bok.


Nu blev det en del länkning!

Monday, March 10, 2008

Inte som jag tänkt mig

Inför skidresan hade jag hybrisplaner på att sticka färdigt mina Evening Stocknings for a Young Lady, därefter köra Tropicana och sedan avsluta med lite frihandsstrumpor av allt restgarn jag innehar. Visst låter det som en härlig planering?
Resultatet blev att jag färdigställde hälen på min högra/vänstra Ungkvinnsstrumpa.
Jag borde ha förstått att det inte alltid blir som man planerat, att barnet S ska somna sött, trött efter all pulkåkning, runt halv sju och sedan kan kvällen ägnas åt stickning och Catanspel.
Så blev det inte. S hade inte alls planerat att gå och lägga sig själv i ett främmande boende utan ville ju givetvis slappa med oss på kvällarna, ungflicks-afterski så att säga. Sov, det gjorde hon i dragpulkan istället.
Oavsett så hade vi en härlig helg och det får illustreras här istället för alla mina färdiga strumpor.Under bilfärden (jag vet, inte alls klimatsmart) lyssnade vi på ett otaligt antal nyhetsuppläsingar om Jan Björklunds uttalande om att muslimska flickor skulle "tvingas" till att delta i skolundervisning. Vi blev helt jätteförvånade efter att det gått upp för oss att den allmänna skolplikten inte alls är särskilt allmän utan det finns undantag för det som är allmänt. Efter att nyligen ha sett en dokumentär om ett college i USA, som tog emot hemundervisade elever för att sedan utbilda dem till rabiata lobbyister i den amerikanska högerns ledband, blev vi minsta sagt besvikna på det svenska skolsystemet. Det känns så otrevligt och olustigt att föräldrar godtyckligt ska kunna styra över vad skolan ska lära ut. Utan att vara alltför insatt funderar jag över läroplanen och hur den är utformad. Utgår vi inte ifrån att kunskap är bra? Sedan får ju givetvis var och en tycka och tänka vad man vill om den kunskapen som serveras i skolan men det är väl ändå rätt så allmängiltig.

Det blev en så trist debatt, tycker jag, men jag undrar om Folkpartiet verkligen valde att vinkla debatten till att endast gälla "muslimska flickor" eller om det är en tolkning från media. Förvisso är det ju inte ovanligt att Folkpartiet håller sig med populistiska åsikter gällande olika etniska grupper... Men frågan om allmän skolplikt är väl så mycket mycket större än så?

Wednesday, March 5, 2008

Mellan resor


Liten uppdatering mellan resor. Inga långresor direkt men lite släktpåhälsning den ena helgen och lite skidåkning den andra. 
Har fått kontakt med Interweave Knits och fått svar på vart min uteblivna tidning tagit vägen. Jag är kanske inte helt nöjd med svaret men väljer att hellre fria än fälla för mitt eget välbefinnande. Egentligen så är jag kanske inte så jätteintresserad av detta nummer i alla fall (förutom de där snygga strumporna) En annan bloggare skrev att när använder man egentligen kortärmade cardigans vilket jag tycker är en helt berättigad fråga.